3G-Netwerk stopt!

De juiste batterijen?
8 september 2020
Migratie van Telfort naar KPN
8 september 2020

3G-Netwerk stopt!

Inmiddels is bekend gemaakt dat het 3G-netwerk bij Vodafone stopt. Het bedrijf heeft aangegeven dat deze wordt uitgefaseerd op 4 februari 2020. Per 1 januari zal Vodafone zich dan ook volledig richten op het 4G-netwerk.

Doordat Vodafone een betrouwbaar, snel en veilig netwerk wil garanderen zal zij haar 3G uitschakelen. Hierdoor kunnen de vrijgemaakte frequenties beter worden ingezet om het 4G-netwerk te verbeteren.

Wat houdt het wegvallen van het 3G-netwerk precies in?
Ondanks dat het 3G-netwerk verdwijnt kunt u gewoon blijven bellen en sms’en. Mocht u geen gebruik maken van mobiel internet dan verandert er verder helemaal niets! Binnen het 3G-netwerk zitten meerdere frequenties, namelijk:

3G (soms aangeduid als UMCD)
H/HSPA (3,5G)
H+/HSPA+ (3,75G)
U zult deze tekens dan ook niet meer tegenkomen op uw mobiele apparaat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Antenna.jpg
Het einde van 3G betekend overigens niet dat u alleen maar gebruik kunt maken van het 4G-netwerk. Naast het betrouwbare netwerk blijft het 2G-netwerk actief voor het geval het 4G-netwerk wegvalt. Tegenwoordig hebben de meeste toestellen 4G ondersteuning en kunnen gebruik maken van dit snelle netwerk. Om het 4G-netwerk optimaal te kunnen benutten is het volgende nodig:

  1. Een 4G-toestel.
  2. Een 4G-simkaart.
  3. De juiste telefoon-instellingen.

Andere providers
KPN geeft aan dat het 3G-netwerk bij hun in 2022 gedaan is. T-Mobile daarentegen heeft nog geen exacte deadline. Ook andere providers zijn er mee bezig. 3G verdwijnt niet in één keer, maar beetje bij beetje wordt dit netwerk afgebouwd en compleet vervangen met 4G en later dus ook 5G.