Het gevaar van openbare WiFi-netwerken.

Zo herkent u een phishing mail op uw smartphone.
8 september 2020
De voordelen van vast mobiel koppeling
8 september 2020

Het gevaar van openbare WiFi-netwerken.

De dagen worden langer, we gaan weer meer naar buiten. Lekker een terrasje pakken, naar het park of er even tussenuit op vakantie. Allemaal plekken waar u geen verbinding kunt maken met uw eigen WiFi-netwerk. Maar wanneer u met weinig kleding om het lijf op het strand ligt, betekent dat niet dat al uw gegevens ook open en bloot op straat moeten komen te liggen.

Risico’s openbare WiFi

De risico’s die u loopt wanneer u verbindt met een openbaar WiFi-netwerk worden vaak onderschat. ‘Zolang ik geen bankbetalingen doe, valt het allemaal wel wat mee toch? Wat heb ik nou aan informatie weg te geven?’ Deze aflevering van Brandpunt laat die onderschatting ook zien. Nietsvermoedende gasten in een koffietent worden geconfronteerd met de informatie die zij over zichzelf weggeven. Ze schrikken hier enorm van. Het is alweer even geleden dat deze aflevering gemaakt werd, maar dat maakt het niet minder actueel. Het is écht aan te raden een paar minuten de tijd te nemen om met eigen ogen te zien hoe makkelijk het hacken van een openbaar WiFi-netwerk gaat. En hoeveel meer informatie u weggeeft dan u denkt.https://www.youtube.com/embed/SizheGz_OqM?start=200

Wanneer is een netwerk openbaar?

Een openbaar WiFi-netwerk is voor iedereen -en dus ook voor hackers- makkelijk toegankelijk. Bijvoorbeeld een netwerk waarmee u verbindt zonder een wachtwoord in te voeren. Maar ook netwerken die wel beveiligd zijn met een wachtwoord zijn niet meteen veilig. Denk bijvoorbeeld aan een restaurant waarbij het WiFi-netwerk is beveiligd met een standaard wachtwoord dat gewoon voorop de menukaart staat. Twijfelt u, vraag dan aan een personeelslid of het een uniek of algemeen wachtwoord is. Ligt in elke hotelkamer een gepersonaliseerd wachtwoord dan is de kans dat een hacker u op dit netwerk aftapt nog maar heel klein.

Veilig WiFi op vakantie, hoe doet u dat?

De meest voor de hand liggende optie is: doe het niet, dan kan er ook niet per ongeluk iets mis gaan. De meest veilige verbinding is met 4G. En vaak is het nog sneller ook. Maar leven zonder WiFi, we geven het toe, is best lastig. Altijd en overal toegang tot internet is gevoelsmatig een eerste levensbehoefte geworden. Zeker wanneer we vakantiekiekjes willen delen. Heeft u echt WiFi-verbinding nodig, neem dan voorzorgsmaatregelen om een hack te voorkomen en de schade bij een lek te beperken:

  • Gebruik een VPNMet een VPN (Virtual Private Network) gaat al uw internetverkeer eerst via de server van de VPN-aanbieder. Deze VPN-server zorgt ervoor dat al uw gegevens versleuteld worden. Dat betekent dat een hacker ze niet kan achterhalen. Dat klinkt ingewikkeld, maar u hoeft u alleen maar aan te melden bij een gratis of een betaalde VPN-aanbieder. De Consumentenbond heeft een handige lijst met VPN-aanbieders opgesteld. Het is echt een hele kleine moeite waarmee u voorkomt dat u slachtoffer wordt van een fout netwerk.
  • Automatisch verbinding maken met WiFiIn het filmpje van Brandpunt is te zien dat uw telefoon automatisch verbinding kan maken met WiFi. U kunt hiermee per ongeluk en ongemerkt een netwerk van een hacker treffen. Voorkom dit en schakel ‘automatisch verbinding maken met WiFi’ uit
  • Beperk de schade door unieke wachtwoordenZorg dat uw accounts goed beveiligd zijn met elk een eigen wachtwoord dat door anderen niet snel te achterhalen is. Wanneer u toch per ongeluk één wachtwoord lekt, kan er met dat wachtwoord niet op andere accounts ingelogd worden en blijft de schade beperkt.
  • Uw toestel op afstand volgen en wissenNiet alleen uw wachtwoorden en gegevens worden gestolen, ook telefoons. Met Find My iPhone of Prey Phone Tracker ziet u waar uw telefoon is, wist u de gegevens op uw telefoon op afstand of kijkt u zelfs via de camera de dief recht in zijn of haar ogen.
  • Maak een back-upHet is heel vervelend wanneer uw telefoon gestolen wordt, verdrinkt in het zwembad, of door een hack besmet raakt met een virus. Met een recente back-up bent u al uw gegevens in elk geval niet kwijt.