Tips om mobiel dataverbruik te verminderen

De voordelen van vast mobiel koppeling
8 september 2020
3G wordt uitgefaseerd!
29 maart 2021

Tips om mobiel dataverbruik te verminderen

Mobiel internet is ontzettend handig en wordt zo’n beetje overal voor gebruikt. Helaas biedt nog niet elke provider onbeperkte databundels aan. Hierdoor kan het voorkomen dat het einde van de maand nét iets te vroeg komt, en u zonder data of vertraagd internet komt te zitten. Meestal zijn de buitenbundelkosten ook niet bepaald mild. In dit artikel delen wij daarom tips hoe u uw dataverbruik kunt verminderen.

Stel per app in of het wel of niet mobiele data mag gebruiken

Een aantal apps staan erom bekend ware dataslurpers te zijn. De Facebook-app, bijvoorbeeld, laadt automatisch filmpjes, ook op het 4G-netwerk. Dit kost veel data. Een ander voorbeeld is Netflix. Deze app verbruikt gemiddeld 250 MB per uur, maar dit kan zelfs oplopen naar 400 MB wanneer u in hoge resolutie kijkt.

Op uw iPhone kunt u mobiel dataverbruik helemaal uitschakelen. Ga op uw iPhone naar Instellingen > scroll naar beneden voor uw lijst met apps > klik op een app en beweeg de slider bij Mobiele data naar links. Op uw Android-toestel kunt u alleen toestaan of een app wel of geen mobiele data op de achtergrond gebruikt. Ga op dit toestel naar Instellingen > Tik op Verbindingen > Druk op Gegevensverbruik > Druk op Gebruik mobiele gegevens > Druk op de app waarvan het dataverbruik verminderd moet worden > Schuif de slider bij Gegevensgebruik achtergrond toestaan naar links.

Social media

Om ervoor te zorgen dat social media niet automatisch video’s afspeelt kunt u stappen ondernemen. Open een social media app > Ga naar het menu (meestal aangeduid met drie streepjes in het scherm) > Ga naar Instellingen > Tik op Accountinstellingen > Druk op Video’s en foto’s > Zet Automatisch afspelen uit.

Netflix

Voor Netflix heeft u drie opties. U kunt ervoor kiezen Netflix alleen via wifi te gebruiken, een lagere beeldkwaliteit in te schakelen en films en series offline kijken. Open de Netflix-app > Ga naar Meer (rechts onderaan) > Tik op App-instellingen > Geef hier uw voorkeuren aan. Bij Mobiel dataverbruik, bijvoorbeeld, stelt u in dat u alleen via het wifinetwerk de app kunt gebruiken. Onder Beeldkwaliteit kunt u de resolutie verlagen of verhogen. Heeft u onderweg geen internet, maar wilt u toch een film of serie kijken? Open dan thuis een video en klik op het downloadicoon. Ook handig wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat en de kinderen op de achterbank hun favoriete films willen zien.

WhatsApp

Open WhatsApp > Ga naar Instellingen > Tik op Data- en opslaggebruik > Geef aan welke media u via wifi of het mobiele netwerk wilt downloaden. Bovendien kunt u in het instellingenmenu het dataverbruik van WhatsApp-telefoongesprekken verminderen door bij Beperkt datagebruik de slider naar links te bewegen.

Spotify

Klanten die Spotify Premium hebben kunnen hun afspeellijsten offline beschikbaar maken. In de Instellingen van de app kunt u er bovendien voor kiezen om de streamingkwaliteit te verlagen, zodat u data bespaart. Klanten met een gratis Spotify-account hebben deze opties niet, maar kunnen wel instellen dat de app alleen werkt via wifi.

Schakel wifi-assistentie uit

Wifi-assistentie schakelt uw wifi uit wanneer de verbinding slecht is. Zonder dat u het doorheeft gaat de telefoon dus automatisch over op het mobiele netwerk. Dit kan natuurlijk handig zijn. Maar tegelijkertijd kan het u ongemerkt ook veel mobiele data kosten. Wilt u dit niet? Ga dan naar de instellingen van uw telefoon en schakel het uit.

Gebruik de webversies van uw apps

Apps gebruiken in het algemeen veel data. Het zijn ware datavreters. Dit komt doordat er op de achtergrond van een app veel gebeurt. App-ontwikkelaars hebben veel ‘vrijheid’. Om een optimale gebruikservaring te bieden kiezen ze er daarom bijvoorbeeld voor om automatisch video’s af te spelen. Erg handig natuurlijk, maar minder leuk voor uw databundel. Gebruik daarom zoveel mogelijk webversies van uw favoriete apps. Door alleen al de Facebook-webpagina in plaats van de app te gebruiken zult u merken dat u veel minder data verbruikt.

Navigeer offline

Google Maps biedt de mogelijkheid een gebied op uw telefoon op te slaan. Wanneer u vervolgens in dit gebied navigeert downloadt de app de wegen en instructies niet, maar heeft deze alvast opgeslagen. Het nadeel hiervan is wel dat het relatief veel opslaggeheugen in beslag neemt. Dit is een afweging die u zelf moet maken. Gelukkig is het vrij eenvoudig om de gedownloade kaarten na gebruik weer te verwijderen.

Met Apple Maps kunt u, voordat u vertrekt, de route alvast op uw iPhone laden zolang u nog wifi heeft. Zodra u vertrekt ‘herkent’ uw iPhone de route en laadt deze uit de cache. Het kost u dan dus geen data.

Schakel uw hotspot uit

Met een hotspot deelt u uw mobiele verbinding met andere apparaten, zoals een tablet of laptop. Dit is handig wanneer u geen wifiverbinding heeft, maar toch gebruik wilt maken van het internet. Hierbij is het wel belangrijk dat u, op het moment dat u wel weer een wifiverbinding heeft, de hotspot uitzet. Ongemerkt kunt u namelijk veel mobiele data verbruiken, zonder dat dit eigenlijk nodig is.

Bespaar mobiele data door de comprimeerextensie van Google Chrome te gebruiken

Android-gebruikers met Google Chrome kunnen een extensie downloaden die websites comprimeert. Dit bespaart gemiddeld 30% van uw (mobiele) data. Deze extensie leidt het internetverkeer via de servers van Google voordat ze op de telefoon geladen worden. De servers van Google verkleinen het datapakketje voordat u het downloadt. Hier merkt u als gebruiker niets van, behalve op de telefoonrekening. Hoe u dit instelt leest u hier. Houd er wel rekening mee dat het voor kan komen dat sommige afbeeldingen er nu minder mooi uit zien (“korrelachtig” vanwege minder pixels), uw locatie niet altijd verzonden wordt en dat bepaalde internetsites niet geladen kunnen worden.

Een open deur: gebruik zo veel mogelijk wifi

Het is haast een beetje vanzelfsprekend, maar om mobiele data te besparen kunt u het allerbeste zo veel mogelijk gebruikmaken van wifi. Openbare wifinetwerken vind u tegenwoordig overal, dus u bent niet per se gebonden aan een thuis- of werkpleknetwerk. Maak er een gewoonte van om op zoveel mogelijk openbare plekken uw apparaten met het wifinetwerk te verbinden. Mocht u dit doen, dan adviseren wij wel om een VPN te gebruiken, omdat het nogal eens voorkomt dat hackers persoonlijke data via openbare wifinetwerken stelen.

Samenvattend, gebruik een combinatie van manieren

Video’s verbruiken veruit de meeste data. Door alleen al minder filmpjes onderweg te bekijken kunt u veel data besparen. Een aantal andere manieren om minder data te verbruiken zijn:

  • Per app “data-restricties” opleggen;
  • Wifi-assistentie uitschakelen, zodat de telefoon niet automatisch overschakelt op wifi wanneer het mobiele netwerk niet goed genoeg is;
  • Webversies van uw favoriete apps gebruiken, omdat deze minder data verbruiken;
  • Offline navigeren, en dus vóórdat u vertrekt de route of kaart van het gebied downloaden;
  • Uw mobiele hotspot uitschakelen wanneer u er geen gebruik van maakt;
  • Extensies downloaden die data besparen wanneer u op het internet browst;
  • Zo veel mogelijk wifipunten gebruiken, maar daarbij wel een VPN gebruiken.

Heeft u zelf nog aanvullingen op deze lijst? Laat het ons weten! Dan updaten we deze, zodat andere mensen er ook plezier van hebben.