Ook komende tien jaar geen roamingkosten

3G wordt uitgefaseerd!
29 maart 2021
KPN introduceert de langverwachte e-sim!
12 april 2021

Ook komende tien jaar geen roamingkosten?

Roamingkosten zijn sinds juli 2017 binnen de EU afgeschaft. Met roaming zoekt de telefoon automatisch een ander netwerk. Als het netwerk van uw provider niet beschikbaar is, wordt via roaming automatisch gezocht naar het netwerk van een andere aanbieder. Op die manier blijven alle diensten beschikbaar.

Nieuwe verordening
De Europese Commissie heeft sinds 24 februari 2021 een nieuwe verordening opgesteld. Hiermee gaan de huidige regels, die in 2022 aflopen, met nog eens tien jaar worden verlengd. Volgens de Europese Commissie bevat de nieuwe verordening ook een aantal verbeterpunten. Zo zouden consumenten in de rest van de EU voortaan recht moeten hebben op dezelfde snelheid en kwaliteit van internet als thuis, mits er gelijkwaardige netwerken beschikbaar zijn.

Het gaat vooralsnog om een voorstel. Het Europees Parlement en de raad zullen er nog definitief over moeten beslissen. Op welke termijn dat zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Lees hier de volledige verordening.

Roamingkosten in het Verenigd Koninkrijk
Telecombedrijven mogen geen extra kosten rekenen aan klanten die in een ander EU-land sms’en, bellen of internetten. Door de Brexit verandert voor Groot Brittannië de situatie: op 1 januari 2021 komt er een einde aan de overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor het Verenigd Koninkrijk. Telecombedrijven kunnen dan in theorie tarieven voor roaming rekenen.

KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile rekenen sinds 1 januari 2021 geen extra roamingkosten voor bellen en internetten bij Nederlandse reizigers in het Verenigd Koninkrijk.